Zašto se javlja bol u kolenu? 07.11.2019 / drljubinkovic

Ukoliko su se pojavile  manje tegobe  u kolenu  kada hodate nizbrdo i niz stepenice, posle dugog sedenja, pri ustajanju  ili kada čučite verovatno je u pitanju početak degenerativnog procesa zgloba kolena. Najčešće počinje opisanim simptomima. Prva osetljiovst kolena javlja se u četrdesetim ili pedesetim gdinama , nekada i ranije kod sportista koji su  intenzivno trenirali i preopteretili  kolena skokovima i trčanjem. Bol je tipičan u predelu čašice ili se oseća difuzno u kolenu.  Brzo prolazi ukoliko je napor za koleno trajao kratko. Ukoliko ste mehanički više opteretili koleno  bol može da bude jači  i da se pojavi otok kolena.

Šta se savetuje?

Rasterećenje kolena od napora, nošenja tereta i čučanja. Izbegavati  hod nizbrdo i niz stepenice.

bol u kolenu
Bol u kolenu

Izbor obuće

Koristiti obuću sa mekom petom ili patike . Naročito je važno pri šetnji i dužem hodu. Meka peta će amortizovati stres na pripojima tetiva gde može sa godinama  da nastane okoštavanje.

Način hoda

Meki hod , bez žurbe i oštrog udarca  o podlogu.

Izbor uloška

Savetuje se silikonski uložak  ili ortopedski uložak za nivelaciju svodova stopala. Izbor uloška se savetuje na pregledu. Od svodova stopala zavisi pravilan položaj svih zglobova donjih extremiteta i kičmenog stuba.

Preparati

Koriste se preparati koji pomažu u obnovi hrskavice i olakšavaju kretanje zgloba, smanjuju krepitacije . Lekar zavisno od stanja bira preparat sa jednim ili više sastojaka , dozu i način preimene.

Vežbe i trening

Jačanje mišića stabilizatora kolena  izborom vežbi koje ne opteraćuju kolena, najčešće su to statičke vežbe. Kada su jaki mišići manji je bol u kolenu. Ako već imate bol izbegavati čučanj i iskorak na trenigu. Savetuje se rekreativna vožnja bicikla i plivanje. Savet za mlade i  ljubitelje trčanja . Nikada ne trčite po betonu.

Mezoterapija i fizikalna terapija

Zavisno od stanja primenjuju se savremene metode koje će smanjiti tegobe i upalni proces , poboljšati ishranu, metobaolizam tkiva i pomoći regenerativni proces.

Call Now Button