MASAŽA

terapeutskaRučna masaža je sigurno najstariji i omiljen modalitet terapije. Radimo manuelnu masađu i manuelnu manipulaciju. Najčešće radimo terapeutsku  ,relaks masažu, limfnu drenažu i sportsku masažu. Efekti masaže su mehanički- drenažni, biohemijski ,efekti na nervni sistem, terapeutski, refleksološki na udaljene  zone i organe i  psihološki.

Terapeutska masaža se koristi najviše kao parcijalna masaža u lečenju spazma , povišenog tonusa,bolova u mišićima, posle povreda ili različitih stanja. Deluje snažno na organizam dirktno mehanički na tkivo i  preko receptora na refleksne zone i organe. Pojačava se cirkulacija i ubrzava metabolizam. Omogućava bržu eliminaciju otoka i odnošenje štetnih produkata metabolizma zaostalih u tkivu sa kompromitovanom cirkulacijom.

Sportska masaža se radi radi brzog oporavka sportista i podizanja sposobnosti organizma. Smanjuje se tonus,zamor mišića ,povećava cirkulacija ,smanjuje otok i brže se odnose štetni produkti metabolizma.

relays
Relaks masaža se često koristi radi nege i povećanja sposobnosti organizma. Smanajuje napetost mišića,zamor ,deluje opuštajuće, sedativno a ujedno podsticajno na cirkulacijiu i metabolizam i čini organizam oporavljenim i svežim.

Limfna drenaža je terapijska masaža . Limfnom drenažom se najbolje ubrzava limfna cirkulacija i elimiše  otok iz  tkiva . Tehniku masaže  čine specifični hvatovi i blagi pokreti slični talasima. Upravo takvi pokreti imaju najjače dejstvo na limfne sudove i eliminaciju vode. Sa vodom se eliminišu i  produkati metabolizma  nakupljenih u međućelijskom prostoru. Čiini sredinu oko ćelija čistijom , omogućava brže oporavjanje. Tehniku je izmislioEmil Vodder.
limfnadrenaza
Indikacije su limfostatički otoci, sportske povrede,posle trauma, operacija , M Sudeck u I stadijumu, reumatizam praćen otokom , u nezi i anticelulit tretmanima.

Refleksologija je  masaža stopala sa udaljenim efektom i dejstvom na  zone ili organe . Tačno određene tačke na stoplima su povezane sa organima. Primenjujemo je kada postoje jaki bolovi u zoni koju želimo da tretiramo, kada  ne može se radi direktna masaža bolne zone ili želimo da pojačamo efekat masaže na orginazam. Tehnika je nastala  početkom XX veka proučavanjem Williama H Fitzgeralda.

Call Now Button